För dig

Får man hyra ut sin lägenhet i 2:a hand?

Ja man kan få hyra ut sin lägenhet i andra hand under en kortare period om man har beaktansvärda skäl.

Godkännande för uthyrning

För att kunna hyra ut sin lägenhet i andra hand måste man få godkännande från hyresvärden man bor hos eller Hyresnämnden. Om ingenting annat har avtalats måste man även ha beaktansvärda skäl till uthyrningen, exempelvis:

  • Tillfälliga studier/arbete i en annan stad
  • En längre utlandsvistelse
  • På grund av ålder eller sjukdom
  • Speciella familjeförhållanden som t.ex. om man vill provbo med en sambo

Hyresvärden behöver dock inte ge sitt samtycke till en andrahandsuthyrning om man har befogad anledning till att neka det. Detta kan vara till exempel om hyresvärden vet att andrahandshyresgästen är känd för att vara störande eller om hyran för andrahandsuthyrningen för lägenheten är för stor.

Om man hyr ut sin lägenhet utan godkännande av varken Hyresnämnden eller hyresvärden så riskera man att förlora sitt hyreskontrakt och därmed tvingas flytta ut omedelbart.

Lämplig hyra

Som förstahandshyresgäst får man inte ta ut en större hyra än vad man själv betalar till hyresvärden. Man får lägga till kostnader för bland annat bredband så länge det inte överstiger vad man redan betalar för i lägenheten.

Skulle man fortfarande mot all förmodan ge en för hög hyra till andrahandshyresgästen så riskerar förstahandshyresgästen (och därmed andrahandshyresgästen) att förlora hyreskontraktet för lägenheten.

Vad gäller om jag har någon inneboende i lägenheten?

Om någon är inneboende medans du bor i lägenheter så räknas det inte som en andrahandsuthyrning och därför krävs inget samtycke. Det som gör skillnad är om hyresgästen inte använder lägenheten som sin egen bostad.

Viktigt att tänka på

  • Som förstahandshyresgäst är du ansvarig för att hyran kommer in i tid varje månad.
  • Som förstahandshyresgäst är du själv ansvarig för att betala eventuella skador som en andrahandshyresgäst har orsakat i lägenheten.
  • Som förstahandshyresgäst är det du som får eventuella rättelseanmaning i ditt namn om andrahandshyresgästen inte sköter sitt boende.
  • Som andrahandshyresgäst har man inget hyreskontrakt med Gruvstaden. Detta betyder att du är hyresgäst till förstahandshyresgästen och ska följa den hyrestiden och villkor som står i ert kontrakt. Vi på Gruvstaden brukar godkänna en andrahandsuthyrning upp till ett år.
  • Om förstahandshyresgästen säger upp eller blir uppsagd från sitt hyreskontrakt så har andrahandshyresgästen inte någon förtur att få ta över hyreskontraktet och ska därmed flytta ut ur lägenheten.
  • Som andrahandshyresgäst kan man gå till hyresnämnden om man har betalat en otillåten hög hyra för att begära återbetalning för hyra som är längst två år tillbaka.

Hur ansöker jag till Gruvstaden om andrahandsuthyrning?

Fyll i det nedanstående formuläret antingen digitalt eller skriftligt och skicka sedan in det till home@gruvstaden.se